09 februari 2010

Paris tunnelbanor

Paris har en av världens snabbaste tunnelbanesystem. Men när det kommer till själva stationerna tror jag att dem tillhör bland de sämre. Begreppet handikappsanpassat verkar inte finnas överhuvudtaget. Dessutom har man inte brytt sig om att staden är full av turister och andra resenärer som dagligen använder sig utav tunnelbanan. Det kan vara ett rent helvete rent ut sagt. Jag minns när jag skulle hem över jul och hade en resväska full med julklappar och en kabinväska med mina egna saker. Jag hade blåmärken och skavsår på knogar och händer innan dagen var slut och armarna värkte så in i... Förutom de oändliga trapporna så stängs ju dörrarna till tåget så snabbt så är man inte snabb nog kan man riskera att en väska hamnar efter. Har man tur finns det gentlemän som hjälper en, vilket jag haft tur med ibland. Sedan finns det ibland satkärringar (ursäkta uttrycket) som inte har förståelse alls och tycker bara att man är i vägen också. Hrm.


Det som var roligt med just den här gången var att jag skrattade lite lågt för mig själv när jag såg vad som väntade när jag stod längst upp i trapporna. Tänkte att det där nog hade varit roligt att fota. Men jag orkade inte plocka upp mobilen så jag gick ner långsamt medan jag läste min bok. Väl nere gick jag i strömmens riktning och tog några rulltrappor upp. Märkligt tänkte jag, varför gör de så? Först ner en massa och sen upp en massa. Så väl uppe följer jag pilarna mot rätt riktning och när jag går runt hörnet så ser jag att jag hamnat på samma plats igen, jag hade gått i en cirkel. Så jag fick återigen gå ner för dessa oändliga trappor. Ibland känns det som jag spenderar mer tid under mark än ovan.

English: Although being one of the fastest subway sustems in the world, the subway in Paris can seem endless sometimes due to the million staircases and tunnels. It is not constructed for people with disabilities or luggages and can therefore be a hell. Especially since the doors close so fast that if you are not fast enough you might end up with one luggage less. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar