23 november 2009

Egypten mot Algeriet

I förra veckan var det fotbollsmatch mellan Algeriet och Egypten där förstnämnda vann. Hela stan förvandlades till en stor fest och varenda tunnelbanevagn var full av trummor och flaggor och tutor och glada människor. Därmed även vår vagn. Så en tripp som i vanliga fall är en halvtimme blev till en timme och vi bokstavligen studsade hela vägen till Montmartre istället för att rulla. Var det likadant för er i Sverige?

2 kommentarer:

  1. Haha nee inte likadant i Sverige. Och det kan förklaras med att det inte finns lika många algerer i Sverige som i Frankrike. De flesta invandrare i Frankrike kommer från forna franska kolonier, främst från Afrika och därifrån främst från nordafrika. Algeriet var, till skillnad från övriga kolonier, en del av vad som ansågs som "franskt område". Dvs det var inte bara en koloni utan även en del av den franska staten. Algeriet hade tom egna representatnter i det franska parlamentet. I Algeriet bodde det ett tag ca 900 000 fransmänn, vissa menar på att det till och med fanns fler fransmän i Algeriet än vad det fanns algerer. Fransmännen agerade som dagens israeliska bosätter i Palestina. De kom med vapen, körde ut algererna och tog stegivs över stad efter stad, by efter by och etniskt rensade dem för att fylla dem med sina egna. Algererna gjorde så småning om sig självstädiga genom ett av historiens blodigaste självständighetskrig. Fransmännen var brutala. På grund av Algeriets historia och band till Frankrike har många algerer genom tidens gång flyttat till Franrkike i hopp om bättre liv (ekonomiskt). Idag utgör ca 10% av Frankrikes befolkning av muslimer vara majoriteten är nordafrikaner. Ett land på 55 miljoner blir det således nästan 5 miljoner nordafrikaner, främst algerer och marockaner, som bor där.

    cioa bella =D

    SvaraRadera
  2. Hahaha älskade älskade bror! Vad jag saknar dina fina utlägg! Ja att det var fransk 'koloni' visste jag och att många algerer bor här visste jag också. Men mycket var även nytt och jag är alldeles för lat för att ta reda på om det du säger stämmer så jag väljer att lita på dig. Tack för upplysningen.
    Älskar dig

    SvaraRadera