30 november 2009

Den franska klädseln


En god vän till mig kommer på besök snart och han frågade mig lite om mode och klädsel i Paris varvid jag svarade att här spelar det inte riktigt någon roll hur man ser ut. Alla ser ut som de vill. That's the beauty of it! För att förstärka det jag sa var jag således tvungen att visa ett exempel. Så idag fotade jag den här herrn i smyg. Han har på sig vad många vanligtvis skulle kalla för damkappa med insydd midja och vackra knappar. Men inte en kotte höjde på ögonbrynet för det! Så, come as you are people!

Väggmålningar i Bastille

Det var ett tag sedan jag visade väggkonst för. Jag som har samlat på mig så många. Här är några från Bastille hur som helst.



Skyltfönster

Skyltfönstren i St Germain och Marais är mina favoriter. Här är en juldekorerad sådan i en herrbutik i förstnämnda område.

Sista lektionen

Idag hade jag dagens sista franska-lektion för den här terminen. Det kändes... skönt! Inte sentimentalt alls, även om jag fått en del nya fina vänner och hade turen att få den fantastiskt roliga men hårda Madame Jehiel som professor.

Jag mötte upp Anna och Marcus för att plugga lite innan lektionen.

Gick inte så bra eftersom vi mest var hungriga. Så vi drog ner till Monoprix och köpte baguette, vitlöksost och salami istället...

Sista timmen på lektionen åt vi kakor och läsk. Mark, den fantastiska hobbykocken från San Fransisco hade bakat chokladfudge. Min favorit på kakbordet.

Han passade på att fota sig själv...

...och jag honom!

Söta Madame Jehiel pratade på som vanligt.

29 november 2009

I ett...

...skyltfönster i Saint Germain kunde man beskåda det här för ett tag sedan. Någon som kan gissa vad det är, förutom sprayflaskor så klart? Max, du får inte svara.

När man dansat hela natten lång så är man väldigt hungrig dagen efter. Det är ju en fyratimmars lång träningspass egentligen. Lyckligtvis hade jag och Veronica köpt pistagebröd igår som vi mumsade på idag tillsammans med en kopp god Nescafé. Pistagebröd påminner om kransarna vi har i Sverige med vaniljkräm eller mandelmassa. Men pistagen i degen gör att det smakar liiite lite godare ändå.

Madam

Igår var det lördag och det innebär oftast party. Så jag och Veronica bestämde oss för att unna oss ett restaurangbesök på Le Pére Fouttard tillsammans med fransosen Wilfried och min söta klasskamrat Anna. Vi åt Tartar som var hur mumsig som helst och drack rosévinet Pink Flamingo.

Efteråt skyndade på våra höga klackar till Champs Elysées och vände in på en tvärgata för att skaka rumpa hela natten lång på klubb Madam. Vi möttes av röda sammetsväggar, rosa ballonger och kristall-lampor. Vi beställde ett bord med dricka och dansade non stop i fyra timmar. Folk dansade på bord och soffor och det var en skön sväng hela tiden. DJn spelade allt från hiphop, gamla rockklassiker, nya pophits, rap och electro. En galen mix som trots allt var ganska lyckad då alla fick vad dem ville nån gång under kvällen.

Anna med sin första Tartar.

När jag kollade på bilderna i morse insåg jag att jag hade hunnit med tre olika outfits under kvällen:

Jag gick ut i turban, lockar och svart ullboa.

Festade i rosa fjäderboa och håret i knut.

Kom hem i orange cowboyhatt, utsläppt hår och rosa boa.

Veronica fick med sig en fjäderboa hon med.

Lämningar från en afton i dimma.

28 november 2009

Macaroons encore!

Vid min skola kan man köpa sådana här gottigheter. Farligt för en gottegris som mig.

Jag har upptäckt att det är många som inte vet vad Macarons är fortfarande. För mig har de goda bakelserna varit självklara långt innan jag åkte till Paris. Så nu ska jag dela med mig av det jag vet och det gör jag lättast med min kära vän Wikipedia:

"Makroner, fr. macaron, är ett bakverk gjort på äggvitor, mald mandel, florsocker och socker. De är biskviformade (runda kupolformade med platt botten) kakor som är några centimeter i diameter, med ett relativt fast ytterhölje och beroende på variant ett knaprigt luftigt eller ett mjukt segt innandöme. Den marängliknade konsistensen kommer sig av de marängliknande ingredienserna. Luftigheten beror på äggvitan och det förekommer inget mjöl eller jäsmedel i makronerna. Kakorna är oftast ihoplagda två och två med en söt smaksatt smörkräm emellan. Smörkrämen, och även de själva marängerna, smaksätts med många olika smaker, beroende på affär, säsong, område och så vidare."

Learn to pout your lips and make French sounds

För er som inte kan franska, här är snabba tips! Att plugga kan vara underhållande ändå.

Plugg plugg plugg...

Jag och Veronica sitter hemma och pluggar. Förtvivlade. Det är mycket att ta in nu.

Vi äter couscous med kokta morötter och rödbetor, kikärtor och röd curry.
Men ikväll blir det Tartar på stans bästa Tartar-restaurang, La Père Fouttard. Slurp.

How to learn french

Jag sitter och pluggar. På Youtube. Mycket bra måste jag säga. Nu tror ni mig säkert inte men det är det! För på tisdag har jag mitt första slutprov, det är uppdelat i två. Den första går ut på att jag ska prata franska i tio minuter. Uj uj uj.... så jag sitter och letar upp videoklipp på franska och lyssnar och lyssnar och lyssnar. Då och då stöter jag på sådana här klipp som egentligen är motsatsen till vad jag pluggar på. För någon som mig som pluggat intensiv franska i tre månader är det här väldigt roligt... få se om ni känner samma sak?

26 november 2009



Ikväll har jag varit på vernissage på Rue Hérold. Konstnären heter Annemarie Graf. En schweisiska som tydligen ska vara väldigt känd i sitt hemland. Jag pratade lite med henne och hennes väninna som hela tiden kom fram till mig och Veronica och slängde ur sig svenska fraser som "jag älskar dig". Trevliga damer var det. Tavlorna var väldigt abstrakta och det gick att tyda mycket olika saker ur var och en. Abstrakt konst är inte min favorit men jag tyckte hennes verk var bland de bättre jag sett. Den nedre till exempel, liknar enligt mig klipporna på den svenska västkusten, eller vad säger ni? Glömde tyvärr bort att ta foton, snittarna och vinet och minglet med det snygga folket höll mig upptagen under kvällen. Innan jag gick såg jag även till att skriva i deras gästbok, på svenska!

Bästa falafeln!

Det här är för övrigt Paris bästa Falafel-hak. Vad den heter? Vet jag lustigt nog inte...
Var den ligger? Marais så klart var annars!

Dit har jag tagit både Charlotte och Anette...

...och Max...

... och mig själv!

Annons


2:a i Gamlestaden, Göteborg uthyres fr.o.m Januari 2010 t.o.m Maj-Juni 2010. 65 m2 i två etage, liten walk-in closet, 9 minuter från centrum, nära till marknader och stans bästa pizzeria! Intresserad? Hör av dig!



....något måste bloggen vara bra för :)

Attention!

Det är dags att berätta för er om de närmsta planerna. Många av er vet redan men långt ifrån alla. Jag är alldeles för kär. Alldeles för kär i den här staden. Jag har fallit pladask för Paris. Det må hända att parisarna inte är de trevligaste i världen. För nej, de kan vara riktigt riktigt arroganta. Men mig gör det desamma. Dessutom gör jag mig mycket bättre förstådd nu och kan lättare hantera dem. Åter till ämnet. Jag kan inte lämna staden än. Jag kan inte lämna franska-studierna halvfärdiga. För så känns det. Jag har precis lärt mig att uttrycka mig och göra mig förstådd och vad är den här terminen värd om jag inte utvecklar mina kunskaper i franska ännu mer så jag faktiskt kan prata ordentligt? Så jag stannar. Åtminstone en termin till. Distansen mellan mig och Max har varit outhärdligt och till alla som tyckte att det kunde göra oss gott och stärka oss och bla bla bla. Nej det stämde inte. Inte oss, vi var starka redan innan. Nu har vi testat på vad en del har rekommenderat och det räcker. Så Max flyttar ner med mig hit och vi kommer få det alldeles så fantastiskt här! Jag ser jättemycket fram emot att möta våren i Paris tillsammans med dig Max, oh well vintern har precis börjat men det gäller att vara optimistisk. Jag kommer så klart fortsätta blogga även då och kanske Max kommer hjälpa till? Förhoppningsvis bor vi någonstans vi har plats med besök och då är ni välkomna när som helst att besöka oss!

23 november 2009

Egypten mot Algeriet





I förra veckan var det fotbollsmatch mellan Algeriet och Egypten där förstnämnda vann. Hela stan förvandlades till en stor fest och varenda tunnelbanevagn var full av trummor och flaggor och tutor och glada människor. Därmed även vår vagn. Så en tripp som i vanliga fall är en halvtimme blev till en timme och vi bokstavligen studsade hela vägen till Montmartre istället för att rulla. Var det likadant för er i Sverige?

22 Rue Sergeant Bauchat, Paris

Här är min utsikt förresten. Anette du ville ju så gärna ha en bild innan du åkte men jag är osäker på om du fick tagit nåt så varsågod!
Jag bor på femte våningen.
Med en fin liten park nedanför som man inte får gå i. Den är bara där för syns skull.

Precis nedanför mig finns ett litet närköp med grönrandiga markiser. Där köper jag vin och kastanjekräm ibland. Mittemot är mitt lilla lilla boulangerie där jag köper croissanter och baguetter. Mellan de två butikerna in i gränden på bilden finns mitt laverie (tvättomat).

Här är utsikten från mitt sovrum.